De fleste danskere over 18 år kender til Danske Spil, selv mange af de unge under 18 kender også til Danske Spil. Men har du nogensinde undret dig over historien bag Danske Spil? Hvis svaret er ja, så har du heldet med dig – for i denne artikel tager vi et kig på Danske Spil’s historie.

Hvem er Danske Spil?

Nedenstående tekst er udgivet under Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0 og er oprindeligt fundet på Wikipedia.

Danske Spil (oprindelig Dansk Tipstjeneste) blev stiftet i 1948 som følge af vedtagelsen af “Lov om tipning”, og lancerede sit første spil i 1949. Siden har firmaet udbudt spil til danskerne.

I begyndelsen var det med tipning som eneste spil, men fra 1989 og frem er der både som følge af en lovændring og som følge af den teknologiske udvikling og stigende efterspørgsel kommet en bred vifte af spil hos Danske Spil. I dag er Lotto det klart største spil.

Danske Spil har monopol på størstedelen af pengespil i Danmark, men i foråret 2009 fortalte skatteminister, Kristian Jensen (V), at der var planer om at liberalisere det danske spillemarked, hvilket ville give internationale bookmakere lov til at udbyde spil målrettet danskerne. Planerne om en liberalisering var en følge af en kompleks sammenhæng mellem størrelsen på Danske Spils overskud, EU-lovgivningen og det faktum, at den danske spillelov ikke blev overholdt.

Danske Spil afleverer hvert år sit overskud til syv forskellige ministerier efter en lovbestemt og fastlagt fordelingsnøgle, og pengene går til en masse forskellige danske kultur- og foreningstilbud. Også den danske eliteidræt er i meget høj grad støttet af disse penge fra Danske Spil, som bliver kaldt tipsmidler.

Den danske stat ejer 80 procent af aktierne i Danske Spil, mens Danmarks Idræts-Forbund og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger hver ejer 10 procent. De to store idrætsorganisationer er også de to største enkeltmodtagere af overskuddet, da de hver får omkring 250 millioner kroner årligt.

Susanne Mørch Koch er administrerende direktør i Danske Spil. Det har hun været siden april 2017, hvor hun overtog efter H.C. Madsen, der havde været administrerende direktør i Danske Spil siden 2005.

Danske Spil gav i 2016 2,762 milliarder kroner tilbage til det danske samfund i form af koncernens overskud.

Danske Spil fokuserer på to typer spil: Videnspil og heldspil. Vidensspil er for eksempel Tips, Oddset, Måljagt og Dantoto, der er spil på hestesport. Heldspil er talspil som for eksempel Lotto, Joker og Quick-skrabespillene.

Se videoen fra Danske Spil nedenfor og lær mere om hvordan Danske Spil startede med at udbyde tips og lotto til danskerne.